4 martie 2018

A fost odată... - o poveste adevărată

"A fost odată ca aproape niciodată o seară liniştită în România.
Era seara unui început de primăvară, iar în programul din acel moment al Televiziunii Române rula un film artistic bulgăresc.
Deodată, pe neaşteptate, s-a produs dezastrul.
Au urmat 55 dintre cele mai groaznice secunde pe care România le-a traversat în întreaga sa istorie.
(...) La ora 21 şi 22 de minute, în seara de 4 martie 1977, România a fost lovită de un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona seismică a Vrancei. Acest cutremur a fost al doilea ca putere în istoria secolului XX românesc.
(...) Bilanţul cutremurului a fost de peste 1570 de persoane decedate, alte peste 11000 de răniţi şi peste 35000 de locuinţe distruse. Majoritatea acestor pierderi s-au înregistrat în Bucureşti. Este cea mai mare catastrofă produsă în timp de pace din întreaga noastră istorie.
(...) Ceea ce a urmat după acele 55 de secunde de coşmar... a fost o lecţie din care România de azi ar trebui să înveţe.
(...) Morala poveştii cutremurului din 4 martie 1977 vorbeşte, totuşi, mai mult despre oameni decât despre ziduri. Trebuie spus că unii români, în acea dramă, s-au comportat ca nişte eroi. Mulţi oameni au fost salvaţi de sub dărâmături după zile întregi, datorită încăpăţânării unor pompieri şi militari de a căuta chiar şi atunci când părea epuizată orice speranţă. Alături de soldaţi şi pompieri, în căutări s-au implicat până şi cascadorii din studiourile cinematografice de la Buftea.
Ca toate popoarele Europei sudice, românii se mobilizează greu - dar, în faţa unui pericol comun, ei sunt capabili de un curaj şi de o generozitate fără limite. E bine să ţinem minte aceste lucruri - pentru că, din păcate, cutremure vor mai fi în România."
Autor: Adrian Cioroianu
"Cea mai frumoasă poveste.
Câteva adevăruri simple despre istoria românilor"
Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2013

3 comentarii:

  1. Paulin Popescul ERAM SCHIMBUL 2 LA UZ. 23 AUGUST BUCUREȘTI CU ȘEFUL DE ECHIPA NE PREGĂTEAM SA RIDICAM UN GRUP DE FORAJ CU MCARAUA POD-RULANT ERAM CU CABLURILE ÎN MÂINI ȘI DUPĂ UN VUET ASEMĂNĂTOR CU CEL FĂCUT DE MACRA CÂND FRÂNA BRUSC AM SIMȚIT SUB PICIOARELE NOASTRE CĂ PAMÂNTUL SE MIȘCĂ PE VERTICALĂ ATUNCI ȘEFUL A STRIGAT _CE P.... FACI MARIANO ??? ȘI DIN MOMENTUL ACELA MIȘCĂRILE ERAU PE ORIZONTALĂ VUETUL ERA INFERNAL ȘI MACARAGIOAICA A STRIGAT _AFARĂ CUTREMUR !!! AM ALERGAT SPRE IEȘIRE DAR NE-AM OPRIT DEOARECE CĂDEAU NIȘTE ȚEVI DE PE HALĂ ȘI S-A LINIȘTIT , AM IEȘIT AFARĂ SI AM VAZUT DOI OAMENI ZDROBIȚI DE ACELE ȚEVI ,UN SUDOR DE LA NOI ȘI MAI ÎNCOLO ALT MUNCITOR ERA LUNĂ PLINĂ CERUL SENIN ȘI ÎN JURUL LUNII SE VEDEA O AUREOLĂ CIRCULARĂ CA UN CURCUBEU SI UNU A STRIGAT _UITAȚI-VĂ CE SEMN S-A ARĂTAT ÎN JURUL LUNII !!! SI CÂTEVA MUIERI SLABE E ÎNGER AU ÎNCEPUT SĂ ȚIPE LE-AM LINIȘTIT SPUNÂND CĂ ESTE DIN CAUZA UMIDITĂȚII ATMOSFERICE APOI AM INTRAT IN HALĂ PE ÎNTUNERIC CINEVA A DAT JOS MACARAGIOAICA (PIȘATĂ) ȘI AM MERS PE JOS PÂNA ACASĂ PE DUDEȘTI .............

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urâte momente aţi trăit... Mulţumesc pentru că le-aţi împărtăşit, totuşi, cu noi.

      Ștergere
  2. Paulin Popescul SI ......CULMEA COMEDIEI DUPĂ VRE-O DOUĂ SĂPTĂMÂNI ÎN ATELIER LA NOI A VENIT O FUNCȚIONARĂ CU O ÎNȘTIINȚARE DE PENALIZARE PE MOTIV DE ABSENȚE NEMOTIVATE PE NUMELE SUDORULUI MORT !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere