20 noiembrie 2017

Kaki - fructul zeilor

Specific acestei perioade,
fructul exotic kaki,
care creşte în copacul numit "Diospyros" (gr.) = hrana lui Zeus, fructul divin) nu ar trebui să lipsească din alimentaţie, datorită conţinutul nutriţional bogat şi sănătos.
Are două variante comestibile, care provin din Asia (varietăţile Hachiya şi Fuyu, cel mai des întâlnite în supermarketurile româneşti) şi America de Nord.
Când nu sunt coapte suficient, fructele conţin un nivel ridicat de tanini, rezultând un gust uşor înecăcios şi amărui. Atunci când sunt coapte bine, sunt moi asemeni piersicilor şi dulci.
1. Varietatea astringentă - Hachiya
Fructele necoapte sunt tari şi pentru a le grăbi coacerea, trebuie puse împreună cu un măr, într-o pungă de hârtie. Coapte, devin moi, au o aromă delicată şi se recomandă deseori pentru piureuri sau dulceţuri.
2. Varietatea non-astringentă - Fuyu
În timpul coacerii, pierde mult mai rapid gustul amărui şi se consumă ca orice fruct obişnuit (mărul, de ex.), ori felii adăugate în salate, prăjituri.

Fructul kaki este bogat în beta-caroten; minerale: sodiu, potasiu (mai mult decât bananele, ideal pentru gravide), fosfor, calciu, magneziu, seleniu, fier, zinc, cupru; vitamine (A, B, C, P); nutrienţi; antioxidanţi; fibre; glucide.

Beneficii ale consumului:
- creşte imunitatea, mai ales în perioade de tranziţie, primăvara şi toamna, previne virozele respiratorii, este un adevărat scut în faţa infecţiilor pulmonare (de ex. astmul);
- reglează metabolismul, scade aciditatea gastrică, atenuează problemele legate de constipaţie şi balonare, reglează mişcările intestinale, reduce diareea;
- combate depresia şi oboseala, are efecte revigorante;
- hrăneşte muşchiul inimii;
- îmbunătăţeşte acuitatea vizuală, previne cataracta;
- previne ateroscleroza, modificările şi deteriorările la nivelul ADN-ului celular, previne apariţia şi dezvoltarea cancerului;
- are proprietăţi anti-inflamatorii şi anti-infecţioase;
- scade aciditatea sângelui, cuprul din fruct ajută la absorbţia corectă a fierului, ceea ce duce la creşterea hemoglobinei în mod natural;
- stimulează activitatea creierului, fiind recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală, dar şi de convalescenţă;
- este folosit în cosmetică şi pentru preparatele naturiste, fiind recomandat pentru pielea uscată, arsă de soare, riduri;
- alături de cereale integrale şi alimente bogate în calciu, aduce un aport de vitamine important pentru orice organism, stimulează creşterea părului şi a unghiilor;
- este un bun aliat în lupta cu kilogramele; ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge, induce senzaţia de saţietate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu